Meedoen aan hondenshow in België: hier is waar je aan moet denken

Jaarlijks kun je deelnemen aan heel wat hondenshows in België. Meedoen is simpel, maar vergt wel enige voorbereiding. Hier zijn enkele zaken waar je aan moet denken alvorens je je hond inschrijft.

Hondenshows: meer dan het in rondjes lopen met je hond

Hondenshows kunnen verwarrend zijn. Dus is het een goed idee om er eerst een ​​paar bij te wonen voordat je er zelf aan deelneemt. Op die manier krijg je een idee van hoe het werkt. Je zult met je hond uitblinken als je weet hoe je hem of haar moet laten zien aan de jury. Honden showen is niet alleen een kwestie van in cirkels rondlopen. Voor extra begeleiding kan de fokker van je hond een uitkomst zijn, zeker als je daar een goede relatie mee hebt.

Volg de etiquette

Er is ook een etiquette waar je rekening mee moet houden. De meeste mensen zullen het je niet kwalijk nemen als je fouten maakt als nieuwkomer, maar ze zullen wel geïrriteerd raken als je er niet van leert. Heel wat tips om je goed voor te bereiden, vind je op hondenplanet.nl. Hieronder sommen we alvast een paar van de belangrijkste dingen op om te onthouden.

  • Wanneer je in de ring bent, verdring dan NIET de hond voor je. Doe je dat wel, dan zal zowel de hond voor je als je eigen hond afgeleid worden. Je loopt hiermee het risico om met een hondengevecht in de ring te eindigen.
  • Laat je hond niet te dicht bij andere honden komen. Vooral niet als je een dominant ras hebt. Hondenshows kunnen voor sommige honden een stressvolle situatie zijn. Met al het lawaai en drukte om hen heen kunnen ze uithalen naar andere honden als hen de kans wordt gegeven. Kortom, hou je hond weg van soortgenoten en speel geen spelletje Russisch roulette.
  • Zorg ervoor dat je geen rommel van jezelf of je hond achterlaat. Dit omvat afval, hondenhaar en uitwerpselen.
  • Een bench is een noodzaak voor hondenshows (tenzij je een groot ras hebt dat andere regelingen nodig heeft). Het is goed mogelijk dat je je hond voor korte periodes moet achterlaten (catalogus en nummer ophalen, lunch halen of naar het toilet gaan). Het is dus belangrijk dat je hond gewend is aan het doorbrengen van tijd in een bench.

Schrijf je in

Inschrijven kan online of schriftelijk. Houd er rekening mee dat het inschrijvingsgeld voor hondenshows varieert tussen de 50 en 80 euro en bij inschrijving betaald moet worden. Belangrijke gegevens voor de inschrijving zijn je naam en die van je hond, de naam van de fokker, het stamboomnummer en de naam van de ouders van je hond. De klasse waarin je meedoet, hangt af van de geboortedatum van je hond.

Corona

Door corona gaan veel hondenshows op het moment helaas niet door, maar het is de verwachting dat hier snel verander in komt. Hou deze site dan ook goed in de gaten voor de laatste updates.

26 Jun 2021